Про вступ до Польщі на англомовне навчання
Агенція StudyHelp — допомагаємо зі вступом в школи та університети Польщі

Про актуальність та попит

Щороку зростає кількість звернень від клієнтів, які бажають навчатись англійською мовою в університетах Польщі. Актуальність даного питання очевидна, адже світ глобалізується, усі важливі політичні процеси відбуваються на міжнародній арені, активно розвиваються технології, а бізнес перебуває у постійному пошуку нових можливостей і надійних партнерів за кордоном. Як відомо, англійська — це мова бізнесу, тож виникає гостра потреба у відповідних спеціалістах.

Польські університети постійно розвивають свої англомовні пропозиції. Хоч їх і значно менше, порівняно з польськомовними варіантами, проте, щороку кількість пропозицій навчання англійською зростає і вони стають якіснішими.

Далі у блозі ми детально розглянемо основні аспекти вступу до університетів Польщі на англомовні програми.

Чому студенти обирають навчання в Польщі англійською мовою?

....
  • Престижність
    Навчання англійською мовою є престижнішим і відкриває більше можливостей для випускника у майбутньому.
  • Дешевше в порівнянні
    Англомовне навчання в Польщі у декілька разів дешевше, аніж аналогічні програми в інших країнах ЄС або ж Великобританії, Канаді, США тощо.
  • Дводипломові програми навчання
    Часто студентам англомовних програм пропонують паралельне навчання в закордонному університеті-партнері. Після закінчення випускник має дипломи обидвох вишів.
  • Інтернаціональність
    Інтернаціональне середовище. Майбутні одногрупники — це не лише студенти з Польщі, а й з інших країн світу.
  • Вища заробітна плата
    За офіційною статистикою спеціалістам з англомовною освітою пропонують вищу заробітну плату, аніж випускникам польських програм навчання.
  • Продовження навчання
    Можливість продовження навчання в англомовних країнах (Канада, США, Британія, Австралія).

Вартість навчання англійською мовою в Польщі

В мережі багато інформації про те, що англомовні програми є значно дорожчими, аніж навчання польською мовою. Ми хочемо розвіяти цей міф. Абсолютно реально знайти хороші програми навчання англійською, вартість яких стартує від 1 500 євро на рік. Наприклад, Лодзький Університет вже багато років поспіль робить знижки українським студентам. Вартість навчання на популярному серед абітурієнтів Computer Science становитиме 1 500 євро (програми International Realation та Bussines Management коштують так само). Також, гарні пропозиції мають Краківський Економічний та Познанський Економічний університети. Навчання англійською тут коштує близько 2 500 євро за рік.

Загалом, цінник на навчання англійською в Польщі виглядає приблизно так: найнижчі вартості — 1 200-1 500 євро за рік, середній діапазон від 2 500 до 5 000 євро, найдорожчі програми — 7 000-15 000 євро за рік (це топові бізнес-університети, топові політехніки та медична освіта англійською мовою).

Як підтвердити рівень володіння англійською мовою для вступу?

Для вступу в університети Польщі необхідно володіти англійською на рівні В2. Найоптимальніший варіант підтвердження рівня мови — це міжнародний сертифікат на кшталт IELTS, TOEFL, FCE тощо. У зв’язку з воєнним станом отримати ці сертифікати в Україні неможливо. Проте, це не стане серйозною проблемою, оскільки більшість польських університетів проводять свої альтернативні внутрішні іспити на перевірку мови або ж визнають онлайн-іспити популярних платформ з вивчення англійської.

Для того, щоб зрозуміти краще, наведемо декілька прикладів університетів, з якими ми часто співпрацюємо у цьому напрямку. Лодзький та Вроцлавський Університети, а також Польсько-Японська Академія у Варшаві — визнають сертифікат Duolingo. Лодзька та Вроцлавська Політехніки, Університет SWPS, Щецинський Університет, Університет Да Вінчі в Познані — проводять свої внутрішні іспити. Ягеллонський Університет — перевіряє рівень англійської методом онлайн-інтерв’ю. Краківський Економічний Університет — проводить граматичний тест при університеті (форми онлайн і оффлайн). Візуальні приклади сертифікатів наших клієнтів Ви можете побачити нижче (перша трійка — IELTS, TOEFL, FCE, наступна — онлайн-іспити Dulingo, Linguaskill, Language Cert).

Умови вступу

Кожен польський університет — це окрема історія вступу, адже умови для абітурієнтів-іноземців у кожному виші відрізняються. Не існує єдиного сценарію, за яким можна організувати вступ в польський університет на англомовне навчання. Проте, ми узагальнимо інформацію та на прикладах найпопулярніших вишів проілюструємо декілька типових схем вступу на англомовне навчання.
  • Вступ виключно на підставі кваліфікаційного інтерв’ю. На розмові з представниками університету абітурієнт повинен підтвердити свій рівень англійської мови та мотивацію до навчання. Так відбувається вступ у Ягеллонський Університет.


    01
  • Вступ з підготовленим пакетом документів (нижче) та задокументованим підтвердженням рівня англійської (див. попередній пункт). Якщо в кандидата немає сертифіката на підтвердження рівня мови, університет може провести йому внутрішній іспит. Зазвичай таку можливість надають приватні виші, наприклад, Університет Лазарського, Університет ДаВінчі в Познані тощо.

    02
  • Вступ за конкурсом оцінок (на підставі документів про освіту) + підтвердження рівня англійської мови. У цьому випадку університет враховує оцінки абітурієнта. За таким сценарієм відбувається вступ до більшості державних ВУЗів — Лодзький Університет, Університет Адама Міцкевича, Вроцлавський, Варшавський, Краківський Економічний тощо.
    03

Які потрібні документи для вступу?!

Основні документи для вступу — це закордонний паспорт студента, документи про освіту (свідоцтво про закінчення 11 класу/диплом бакалавра; сертифікат ЗНО/НМТ і додаток до нього), сертифікат про підтвердження рівня англійської мови.

Коли розпочинається вступна кампанія?

Як і в Україні, найгарячіший період вступної у польські виші — влітку. Проте, актуальна інформація про вимоги до абітурієнтів (перелік документів, умови зарахування, терміни іспитів тощо), зазвичай, з’являється ближче до середини весни. Чіткі терміни вступної кампанії кожен університет встановлює особисто. Державні університети, зазвичай, мають досить стислі дедлайни подачі документів (орієнтовно, до середини липня). У приватні ж, набір зазвичай триває до початку навчання в жовтні.

До речі, навчальний рік в університетах Польщі розпочинається 1 жовтня. Як і в Україні поділяється на 2 семестри та триває до червня-липня наступного року.

Які напрямки навчання пропонують польські університети на англійській мові навчання?

Основні напрямки навчання в польських університетах, які обирають наші абітурієнти для вступу: інформатика (Computer Science), менеджмент та бізнес-менеджмент (Management, Business Management), міжнародні відносини (International Relations), психологія (Psychology), економіка, (Economics), архітектура (Architekture), англійська філологія (English Studies).

Вище ми перерахували тільки ті програми, які користуються найбільшою популярністю серед наших клієнтів, насправді вибір є набагато ширший. Додатково можемо виділити: лікарська справа (Medicine), стоматологія (Dentistry), біологія (Biology), біотехнологія (Biotechnology), Хімія (Chemistry), механіка та будова машин (Mechanical Engineering), будівництво (Civil Engineering) та інші.

Університети Польщі, які ми рекомендуємо для вступу

Економічні (менеджмент, фінанси, маркетинг)

Технічні (ІТ, архітектура, механіка і будова машин, будівництво і т.д.)

Гуманітарні (філологія, міжнародні відносини)

Часті запитання
Ні, на жаль, англомовне навчання є тільки платним.

Автор блогу

Founder & CEO у StudyHelp
Maксим є засновником нашої компанії та одним з кращих фахівців України та СНД, які спеціалізуються на освіті в Польщі. На ринку освітніх послуг працює більше 9 років, за цей час допоміг зі вступом до польських технікумів та університетів більше ніж 1500 клієнтам.
Контакти
Підпишись на розсилку
© 2024 StudyHelp
Website Development:by Maksym Korotchuk