Вступ до університетів Польщі у 2024 році без знання польської

Українські реалії внесли зміни у плани вітчизняних абітурієнтів. Через географічну і культурну близькість та фінансову доступність багато українських випускників розглядають польські університети, якщо не як пріоритет, то принаймні, як один з основних запасних варіантів отриманню вищої освіти в Україні.

Щодня клієнти запитують у нас чи є можливість вступити в хороші університети Польщі без знання польської мови? Такий варіант більш ніж реальний. Польські університети ще від початку війни активно реагують на ситуацію в Україні. Певні виші впроваджують нові напрямки навчання, орієнтуючись на абітурієнта зі слабкою польською або без знання мови, інші — спрощують умови вступу для студентів з України, тощо. Пропонуємо разом детально розглянути можливості навчання в університетах Польщі без знання мови. У цьому блозі ми зібрали основні варіанти, які пропонуємо нашим клієнтам під час консультацій.

Навчання українською мовою

Такий варіант в Польщі можливий. І далі мова піде не про невідомі підозрілі виші, а про справді хороші польські університети.

  • 1
    Навчання українською пропонує один з кращих приватних університетів Східної Польщі — Університет Прикладних Наук ім. Вінцента Поля в Любліні. Викладання українською відбувається на першому семестрі з паралельним вивченням польської мови. Академія пропонує три напрямки українською: менеджмент, економіка та туризм і рекреація.
  • 2
    Навчання українською пропонує один з найкращих класичних вишів Польщі — Ягеллонський Університет. Викладання українською відбувається за напрямком польсько-українські студії. За цією програмою можна вступити як на бакалаврат, так і на магістратуру. ЇЇ особливістю є те, що на першому курсі студенти можуть на вибір навчатись польською або українською, а вже далі повністю переходять на польську.
  • 3
    Чудовий технічний виш Краківська Політехніка з 2022 року пропонує дві спеціальності, які на викладаються українською — будівництво і транспорт. Вступ можливий без знання мови, але далі, паралельно з навчанням за спеціальністю, студенти вивчатимуть польську. Умова вступу для абітурієнтів — іспит із математики при університеті.
  • 4
    Програма з менеджменту та міжнародних відносин в Університеті Сівітас у Варшаві. Це спеціально розроблена адаптивна програма університету. Перший рік навчання проходитиме українською мовою із паралельним вивченням польської. Далі — навчання польською мовою.
  • 5
    Університети WSB Merito (Познань, Гданськ, Вроцлав)
    Мережа приватних університетів хорошого рівня, які пропонують навчання українською мовою. Напрямки навчання — менеджмент, туризм, міжнародні відносини і тд.

Навчання з нульовим рівнем польської мови на програмах з польською мовою навчання

Такий варіант передбачає навчання польською, але при цьому, університети не вимагають впевнений рівень, адже під час навчання мову студенти опановуватимуть з нуля.

  • 1
    Нова програма Лодзинського Університету польські студії з англійською мовою. Програма філологічного спрямування. Університет не вимагає особливої попередньої підготовки студента, адже під час навчання польська та англійська мови з опановуватимуться з нульового рівня.
  • 2
    Програма Опольського Університету — польська мова від нуля з німецькою мовою. Схожий на попередній варіант, але тут другою іноземною буде саме німецька. Випускник цієї спеціальності у підсумку опановує польську на рівня С1 та німецьку на В2.
  • 3
    Ще одна пропозиція Ягеллонського Університету — нова програма польські студії для іноземців. Якщо коротко — це польська філологія для іноземців, тільки рівень мови для вступу потрібен не В2, а А2.

Навчання англійською мовою

Ще один чудовий варіант — навчання в Польщі англійською. Проте тут відразу постає питання, як підтвердити рівень мови, адже як правило, для того, аби розпочати навчання на англомовній програмі, потрібен щонайменше В2. Якщо Ви не маєте міжнародного сертифікату про знання англійської мови (IELTS, TOEFL, FCE і т.д.) — це не проблема. Багато польських університетів мають свої внутрішні альтернативні варіанти підтвердження рівня володіння англійською мовою.

Пропонуємо розглянути на прикладах близьких для нас університетів. Лодзький та Вроцлавський Університети як альтернативний варіант пропонують онлайн-тестування від Duolingo. Краківський Економічний Університет в кінці червня проводить внутрішній іспит в університеті. Також внутрішній екзамен проводить Академія Моджевського в Кракові, або ж розглядає результати онлайн-іспиту від ESOL. Щецинський Університет проводить онлайн-тест при вступі (граматика + розмова). Академія Леона Козьмінського та Варшаваська Школа Економіки розглядають результати онлайн-тестування від Варшавського Університету. Ягеллонський Університет та Академія Вінцента Поля в Любліні проводять онлайн-інтерв’ю. Ми розповіли лиш про кілька університетів, проте досить багато вишів пропонують альтернативний варіант. Тож, якщо у Вас немає сертифікату про володіння англійською мовою — не проблема. Ви сміливо можете вступати на англомовні програми до польських університетів.

Зерувка

Якщо ж Ви хочете ґрунтовно підготуватись до вступу в польський університет, але ще не вивчали польську — рекомендуємо розглянути варіант «зерувки». Це спеціальний курс, що готує до здобуття вищої освіти польською мовою (kurs przygotowawczy do podjęcia studiów w języku polskim). Навчальна програма розроблена на вимогу Департаменту вищої освіти та науки Республіки Польща. Мета зерувки — не лише підтягнути рівень польської майбутнього студента, але й адаптувати до реалій життя в цій країні. Як правило, такий підготовчий курс триває рік. Слухачі зерувки навчаються в університеті та проживають у студенських гуртожитках, але вивчають не фахові предмети, а мову та культуру Польщі, готуючись до подальшого вступу. Більше про варіанти річних підготовчих курсів читайте у нашому блозі.

Ми пильно стежимо за новими пропозиціями університетів, тож доповнюватимемо цей матеріал цікавими актуальними варіантами.

Попри те, що університети Польщі, досить щедрі на пропозиції навчання без знання польської, не варто відкладати питання вибору навчальної програми на потім. Кожен з вишів має свої графіки вступу та вимоги до абітурієнтів, тож, аби потрапити до бажаного університету, готуватись варто заздалегідь.

Автор блогу

Founder & CEO у StudyHelp
Maксим є засновником нашої компанії та одним з кращих фахівців України та СНД, які спеціалізуються на освіті в Польщі. На ринку освітніх послуг працює більше 9 років, за цей час допоміг зі вступом до польських технікумів та університетів більше ніж 1500 клієнтам.
Контакти
Підпишись на розсилку
© 2024 StudyHelp
Website Development:by Maksym Korotchuk