Зерувка або річний підготовчий курс в Польщі

«Зерувка» в Польщі: основні теоретичні моменти

З чого починається вдалий навчальний рік для іноземця у польському університеті? Напевно, з розуміння того, що відбувається навколо. Мовний бар’єр, про який усі говорять, зовсім не вигадка чи перебільшення — це логічна проблема, яку треба вирішити. Представники популярних вишів добре орієнтуються у ситуації комунікативних труднощів іноземців, тому пропонують різні варіанти скорочення прірви непорозуміння між викладачами і студентами.

Один із видів мовної адаптації абітурієнта — це спеціальний підготовчий курс для майбутнього навчання в університетах Польщі. В народі, його ще називають «зерувкою», адже йдеться про нульовий рік, який не включений у загальний обсяг навчальної програми тієї чи іншої спеціальності.

Курс, що готує до здобуття вищої освіти польською мовою (kurs przygotowawczy do podjęcia studiów w języku polskim) був організований на вимогу Департаменту вищої освіти та науки Республіки Польща. Його мета — не лише сформувати вербальні навички майбутнього студента, але й адаптувати до реалій життя в іншій країні.

Основні завдання «зерувки»:
Вивчення польської мови (з нуля чи з будь-якого іншого рівня).
Вправляння у повсякденній комунікації з носіями мови.
Освоєння спеціальної професійної лексики (вона залежить від вибору напрямку навчання).
Адаптація до студентського життя в Польщі (та й до самостійного життя, загалом).
Підготовка з профільних предметів, залежно від обраного напрямку навчання.
Підготовка до здачі профільних предметів при вступі в медичні університети.
Такий курс пропонує абітурієнту масу корисних знань та нових вражень. Крім того, якраз під час навчання на «зерувці» можна познайомитися з майбутніми однокурсниками та заприятелювати з ними ще до вступу.

Як стати учасником курсу? Вступні вимоги та переваги «зерувки»

Учасником підготовчого курсу може стати кожен, хто планує отримати освіту у вищих навчальних закладах Польщі. Особливо, йдеться про майбутніх медиків, інженерів, правників, психологів та педагогів. Навчальний процес на даних напрямках передбачає використання специфічної професійної термінології та безпосередньої комунікації з носіями мови під час практичних відпрацювань. Для того, щоб освоїти обрану професію, студентам доведеться спілкуватися з пацієнтами, дітьми, особами, що порушили закон чи тими, хто потребує соціального захисту. У будь-якому випадку, ці люди будуть громадянами Польщі, а практиканту, як мінімум, треба зрозуміти суть проблеми, аби навчитися її вирішувати.

Які документи необхідні для участі у підготовчому мовному курсі?

  1. Свідоцтво про повну загальну середню.
  2. Документ, який підтверджує легальність перебування на території Польщі.
  3. Медична довідка про відсутність протипоказань до навчання (у деяких випадка).
  4. Актуальне медичне страхування.

Особа, котра має відповідні документи, може безперешкодно стати слухачем «зерувки» при обраному університеті та отримати права й привілеї статусу студента. Зокрема, їй видадуть студентський квиток, який дозволить зекономити на користуванні громадським транспортом, відвідуванні закладів культури і дозвілля тощо.

Викладання польської мови абітурієнтам-іноземцям доручають лише тим спеціалістам, котрі мають досвід взаємодії з носіями різних мовних груп. Наприклад, програма, яку прослухають українці, розрахована на представників слов’янських народів і, відповідно, адаптована до їх артикуляційних особливостей.

Серед філологічних компетенцій, які пропонують освоїти під час курсу — граматичні та лексичні навики, загальні вербальні, орфографічні та фонологічні компетенції, вміння розуміти, переказувати, адаптувати, редагувати тексти з професійною термінологією, формулювати власні судження, розповідати про себе та свої захоплення.

Окрім вивчення польської мови, слухачі, додатково, відвідують курси з профільних дисциплін, залежно від обраного напрямку навчання. Наприклад, їм пропонують підтягнути математику, біологію, хімію, географію, історію тощо, аби полегшити подальший освітній процес на омріяному факультеті.

Після завершення підготовчого курсу відбувається іспит, за результатами якого абітурієнт дізнається не лише про успіхи у вивченні польської мови, але й має уявлення про свій загальний рейтинг знань.

Варто наголосити, що сертифікат, отриманий після участі у підготовчому курсі, свідчить про мовні компетенції абітурієнта, і може слугувати підтверджуючим документом, який вимагають, при вступі, вищі навчальні заклади Польщі. У більшості випадків, він звільняє абітурієнта від вступних іспитів (окрім ситуацій, де передбачені практичні вступні випробування).

Слухачем курсу може стати особа, яка зовсім не володіє польською мовою, володіє на початковому рівні або, навіть, той, хто вже має впевнений В2. Останній, за рік освоїть рівень С1, успішно складе іспит, організований Державною комісією, та отримає право навчатися безкоштовно, не маючи польського походження чи інших підстав для цього. І це одна з найбільших переваг річного підготовчого курсу із польської мови.

Які університети пропонують «зерувку», і скільки це коштує?

Вибір навчального закладу для проходження підготовчого курсу може бути пов’язаний із містом чи університетом, де ви плануєте здобувати освіту або не залежати від цих умов.

Серед популярних польських вишів, які пропонують «зерувку» — Лодзький Університет, Ягеллонський Університет, Університет Марії Кюрі-Склодовської у Любліні, Краківська Політехніка, віднедавна, Люблінська Політехніка та інші.
Розглянемо, для прикладу, пропозиції, найвідоміших серед іноземців, польських університетів.

Лодзький Університет популярний тим, що готує абітурієнтів до медичних спеціальностей. Підготовчий курс закінчується спеціальним вступним іспитом до медичних вишів, зорганізованим Департаментом вищої освіти і науки та Міністерством охорони здоров’я РП. Звісно, тут можна освоїти професійну термінологію й з інших напрямків (технічних, гуманітарних, економічних тощо), адже навчальна програма включає 800-900 годин занять протягом року. Вартість річного курсу: 3000 євро (для власників Карти поляка діє знижка — 30 %). Крім того, є можливість прослухати дев’ятимісячний мовний курс (600 годин) за 2200 євро, п’ятимісячний курс (450 годин) за 1700 євро та місячний літній курс (100 годин лекцій + 20 туристично-краєзнавчих годин) вартістю 480 євро. Учасники курсу отримують місця в гуртожитках університету.

Ягеллонський Університет пропонує обрати річний або семестральний підготовчий курс для всіх, хто планує опанувати професії зі сфер суспільних наук (соціологія, історія, психологія), політичних наук та міжнародних відносин, маркетингу й управління, медичних спеціальностей тощо. Протягом року студент прослухає 600-720 навчальних годин загальних та вузькоспеціальних мовних уроків вартістю приблизно 3300 євро (+ 200 євро реєстраційний внесок). Семестральний курс охоплює 300-360 годин і коштує орієнтовно 1700 євро + 200 євро реєстраційний внесок. Учасники курсу отримують місця в гуртожитках Ягеллонського Університету.

Університет Марії Кюрі-Склодовської у Любліні завжди був відкритим до іноземних абітурієнтів, тому також пропонує стати учасниками «зерувки». Річний підготовчий курс тут складається з двох семестрів, розділених тижневою перервою. Щоденно, з понеділка по п’ятницю, учасники мають 6-7 годин вивчення польської мови та професійної лексики. Вартість курсу складає 2200 євро з правом поділу оплати на частини і знижкою — 30 % для осіб польського походження.

Вартість річного підготовчого курсу при Краківській Політехніці складає 3000 євро за рік + 200 євро одноразової реєстраційної оплати. Учасник має змогу обрати один з пропонованих модулів навчання: політехнічний, архітектонічний, економічний, художній або мовний.

Варто наголосити, що будь-який з обраних Вами університетів, гарантує хорошу мовну підготовку, тому орієнтуйтеся на власні вподобання або звертайтесь до нас, і в процесі безкоштовної консультації, ми оберемо найвигідніший для Вас варіант

Найпопулярніші запитання щодо «зерувки» в Польщі

Після того, як ви оберете університет, де прослухаєте курс, зможете апелювати щодо виділення місця у гуртожитку. Проживання оплачується додатково і коштує близько 120-150 євро/місяць.
Підсумовуючи, мусимо зауважити, що проходження підготовчого мовного курсу в Польщі перед початком навчання — безумовно, чудова ідея і правильне рішення, якщо ви прагнете вступати на медичні, інженерські або морські спеціальності. Проте вартість самого курсу і небажання «втрачати» рік можуть стати аргументами, щоб відмовитися від такої можливості. Тому, ми пропонуємо хорошу альтернативу — вивчати польську мову онлайн у StudyHelp. Чим раніше ви почнете заняття, і чим старанніше будете ставитися до уроків, тим вищим буде остаточний результат. Можемо запевнити, що наші викладачі підготують вас на найвищому рівні, адже не один наш клієнт зараз успішно навчається в Польщі.

Автор блогу

Founder & CEO у StudyHelp
Maксим є засновником нашої компанії та одним з кращих фахівців України та СНД, які спеціалізуються на освіті в Польщі. На ринку освітніх послуг працює більше 9 років, за цей час допоміг зі вступом до польських технікумів та університетів більше ніж 1500 клієнтам.
Контакти
Підпишись на розсилку
© 2024 StudyHelp
Website Development:by Maksym Korotchuk