Про вступ до Польщі після 11 класу
Агенція StudyHelp — допомагаємо зі вступом в школи та університети Польщі

Твій хороший старт в майбутнє — це якісна, сучасна і практична освіта

Впродовж останніх років освітні кордони між Україною та Польщею стали досить умовними. Тисячі українських абітурієнтів обирають для навчання польські університети. Навчальні заклади сусідньої Польщі, зі свого боку, намагаються забезпечити максимально комфортні умови для вступу та навчання українців. Саме тому, навчання в Польщі після 11 класу вже не сприймається як щось невідоме і надзвичайно складне у реалізації.

Проте, навіть попри максимально лояльну політику університетів Польщі, їх освітній процес дещо відрізняється від українського й для того, щоб вступити у справді хороший виш, рекомендуємо, перш за все, розібратись у всіх деталях вищої освіти у цій країні. У цій статті ми розповімо про особливості навчання в Польщі після 11 класу, які варто знати абітурієнтам із України.

Переваги отримання освіти в Польщі після 11-го класу

За даними Міністерства Освіти і Науки Польщі, станом на грудень 2021 року в країні навчалось близько 35 тисяч наших студентів, окрім того, українці є найбільшою групою серед усіх іноземних студентів. Наша молодь не лише успішно навчається в польських вишах, а й активно ділиться власним досвідом вступу, враженнями про освітній процес умови проживання тощо. Саме тому, досить легко знайти інформацію про переваги та недоліки навчання в цій країні. Ми ж, хочемо закцентувати на найважливіших, на наш погляд, перевагах:

  • 1
    Якість освіти
    Перевагою польських університетів є досить «живий» навчальний процес. Навіть державні університети з класичними, усталеними роками спеціальностями, намагаються зробити навчальні програми максимально адаптованими до вимог ринку праці.
  • 2
    Диплом
    В Україні ми часто жартуємо про важливість диплому для майбутнього працевлаштування, але у країнах Європейського Союзу все зовсім не так. Диплом — це ваша перепустка у професійне середовище. Ми радимо дуже ретельно обирати навчальний заклад, адже в Польщі має значення не лише спеціальність у дипломі, а й те, в якому університеті ви здобували освіту. Ознайомитись переліком найпрестижніших університетів Польщі можна в національному рейтингу Perspektywy.
  • 3
    Вартість навчання
    Середня вартість навчання за рік становить 1200-1500 eur, проте звичайно ж, є як дешевші, так і набагато дорожчі освітні програми. Вартість навчання залежить від спеціальності, яку ви обрали, престижу і форми власності університету, мови навчання, тощо. Так, зокрема, навчання англійською вартуватиме дорожче ніж навчання польською. Чи, наприклад, медичні напрямки навчання, вартуватимуть більше ніж класичні, накшталт, економіки, філології, туризму, тощо. У будь-якому разі, цінник польських вишів приємніший, ніж у більшості інших країн, які обирають українські абітурієнти.
  • 4
    Географічна та ментальна близькість
    У 2022 фактор географічної близькості став досить важливим, адже якщо раніше у будь-яку європейську країну з легкістю можна було дістатись літаком, нині Польща лишається однією з небагатьох країн, з якою досить комфортне транспортне сполучення. Окрім того, схожі культура і побут України та Польщі — вагомий фактор, який впливає на комфортне проживання українського студента в іншій країні. Також, важливе значення має й велика кількість українських студентів практично в кожному виші. Це допомагає набагато швидше адаптуватись до нових умов.
  • 5
    Додаткові можливості під час навчання
    Для сучасного студента досить важливо, аби університет не лише давав гарні знання, а й запропонував додаткові можливості розвитку під час навчання. У цьому плані польські виші активно розвивають два напрямки: міжнародні обмінні програми (дають можливість провести рік або семестр навчання в іншій країні); можливість працювати під час навчання (за умови хорошої успішності студента).

Рівні освіти в польських університетах


Одна з ключових відмінностей між польською та українською вищою освітою — тривалість навчання. В Україні за більшістю освітніх напрямків досі діє система 4+2, тобто 4 роки бакалаврату і 2 роки магістратури. В Польщі все дещо по-іншому. Пропонуємо кожен варіант розглянути детальніше.

  • Бакалаврат (studia licencjackie)
    Тривалість навчання 3 роки. У такий спосіб відбувається навчання на бакалавраті практично за усіма напрямками. В підсумку випускник отримує повну вищу освіту. Для того, щоб вступити на бакалаврат, абітурієнт обов’язково повинен мати свідоцтво про повну загальну середню освіту (атестат).
  • Бакалаврат-інженер (studia inżynierskie)
    Тривалість навчання 3,5 роки. На пів року довше в Польщі навчаються студенти, які здобувають освіту за технічними напрямками (IT, інженерія, мехатроніка, тощо). У підсумку випускник здобуває повну вищу освіту за технічним напрямком. Для вступу на studia inżynierskie також необхідне свідоцтво про повну загальну середню освіту (атестат).
  • Неподільна магістратура (jednolite studia magisterskie)
    Тривалість навчання 5-6 років. У цьому випадку навчання на бакалавраті та магістратурі не розділяється і студент, закінчивши університет, відразу отримує ступінь магістра. У спосіб неподільної магістратури в Польщі вивчають медицину, правознавство, фармацію, фізіотерапію та деякі творчі напрямки. Вступ теж можливий виключно на підставі свідоцтва про повну загальну середню освіту (атестату).
  • Магістратура
    В Польщі вона не є обов’язковою. Кожен студент, отримавши диплом бакалавра (studia licencjackie/ inżynierskie), може самостійно визначити чи прагне продовжити навчання.

Документи для вступу в університети Польщі після 11 класу

Оскільки в попередньому розділі ми вже трішки почали розглядати питання документів, необхідних для вступу на бакалаврат, пропонуємо заглибитись у це питання детальніше.

Певного загального переліку необхідних документів для вступу не існує, адже кожен виш у цьому питанні має певну автономію. На початку вступної кампанії кожен університет на офіційному сайті розміщує перелік необхідних для вступу документів, тож абітурієнту необхідно керуватись саме цими вимогами ВУЗу. Проте, ми підготували базовий перелік документів, які, зазвичай, є у вимогах усіх університетів:

  • Закордонний паспорт.
  • Свідоцтво про народження.
  • Свідоцтво про повну загальну середню освіту (атестат до 2019 року).
  • Сертифікат ЗНО (НМТ).
  • Сертифікат, який підтверджує знання обраної мови навчання (вимагається не у всіх університетах).
  • Медична довідка.
  • Кілька фото 35Х45 мм.

Детальніше про документи для вступу в університети Польщі після 11 класу ми розповіли у нашому блозі.

Популярні напрямки (спеціальності) навчання

Основні напрямки навчання в польських університетах, які обирають наші абітурієнти для вступу до Польщі після 11 класу: готельний бізнес, туризм, інформатика (ІТ), психологія, логістика, управління, лікарська справа, стоматологія, право, економіка, англійська філологія, фінанси та бухгалтерський облік, будівництво, косметологія, фізіотерапія, міжнародні відносини, архітектура, біотехнології, педагогіка, хімія, графіка, дизайн інтер'єру та багато інших.

Доволі популярними є і медичні напрямки навчання, такі як: медична допомога, сестринська справа, лікарська справа, акушерство, стоматологія.

З кожним роком все популярнішими стають і технічні напрямки навчання - наприклад, механіка та будова машин, архітектура, будівництво, мехатроніка та інші.

Окрім того навчатись в Польщі можливо і англійською мовою.

Особливості та умови вступу до Польщі після 11 класу


Найбільше занепокоєння завжди викликають умови вступу. За якими критеріями зараховують студентів? Чи потрібно знати мову? Чи проводять університети вступні іспити? Чи беруть до уваги українське ЗНО, тощо. Усі ці питання ми щороку чуємо від вас на консультаціях, тож свіжі актуальні відповіді вже дали на них у нашому блозі. Проте, є кілька моментів, які ми вкотре хотіли б підкреслити.
  • Мова навчання
    Перш за все, рекомендуємо не відкладати вивчення мови, якою ви б хотіли навчатись. Гарне володіння мовою, відкриває перед абітурієнтом набагато більше можливостей та буде істотною конкурентною перевагою.
    1
  • Підсумкові оцінки
    Найчастіше саме цим критерієм керуються польські виші, тож для того, аби збільшити свої шанси на вступ, варто постаратись отримати максимально хороший результат у підсумку одинадцятого класу.
    2
  • ЗНО
    Польські університети пильно стежать за освітнім процесом в Україні і сертифікат ЗНО все частіше з’являється у переліках необхідних для вступу документів, навіть, якщо оцінки з тестування не впливають на зарахування. Усім своїм клієнтам щороку ми рекомендуємо складати ЗНО. Понад те, не варто легковажити тестом, адже хороші результати можуть стати вагомим бонусом під час вступу у топові виші Польщі.
    3
  • Іспити та творчі конкурси
    Цей пункт найчастіше стосується абітурієнтів, які планують вступати на медичні або ж мистецькі напрямки. Знову ж таки, узгодженості у проведенні вступних іспитів та творчих конкурсів немає, кожен виш встановлює власні критерії оцінювання та форми перевірки студентів. Інформацію про творчі конкурси та іспити університети, як правило, розміщують на офіційному сайті на початку вступної кампанії.
    4

Коли розпочинається вступна кампанія?

Як і в Україні, найгарячіший період вступної у польські виші — влітку. Проте, актуальна інформація про вимоги до абітурієнтів (перелік документів, умови зарахування, терміни іспитів, тощо), зазвичай, з’являється ближче до середини весни. Чіткі терміни вступної кампанії кожен університет встановлює особисто. Державні університети, зазвичай, мають досить стислі дедлайни подачі документів (орієнтовно, до середини липня). У приватні ж, набір зазвичай триває до початку навчання в жовтні.

До речі, навчальний рік в університетах Польщі розпочинається 1 жовтня. Як і в Україні поділяється на 2 семестри та триває до червня-липня наступного року.

Державний vs Приватний: як обрати університет?

Ситуація з приватними та державними вишами в Польщі насправді дуже неоднозначна. Наприклад, не всі державні університети мають сильні, сучасні програми навчання. Поряд з тим, в Польщі справді є приватні виші, які за якістю навчання не поступаються державним флагманам.

Отож, як правильно обрати університет в Польщі, щоб не помилитись? Ми радимо розпочинати з вибору спеціальності. В Польщі досить багато університетів мають конкретне галузеве спрямування, тож обравши напрямок навчання, набагато легше підібрати виш, який допоможе отримати відповідну освіту. По даному питанні рекомендуємо ознайомитись із статтею у нашому блозі.

Щодо державних і приватних університетів Польщі, звичайно ж, кожен з варіантів має свої переваги та недоліки. Ми розкажемо про ключові плюси і мінуси, які є досить важливими для прийняття рішення щодо університету.
Державні
Приватні
Для того, щоб правильно підібрати університет, варто проаналізувати багато чинників, включно зі шкільною успішністю абітурієнта, його особливостями темпераменту і характеру, орієнтовними побажаннями щодо вартості навчання, тощо. Саме тому, обираючи навчальний заклад, радимо проконсультуватись з фахівцями.

Вартість навчання в Польщі


Одне з найчастіших запитань наших клієнтів, яке стосується витрат, які чекають студента та його батьків. Навчання після 11 класу в навчальних закладах Польщі для українців є платним, якщо Ви не маєте підстав для безоплатного навчання (більше про це в нашому блозі). Нижче ми розглянемо основні з них:
  • Вартість навчання в університеті
    Кожен польський університет самостійно встановлює вартість оплат за навчання, тому в залежності від університету цінники дуже відрізняються. Мінімальна вартість навчання становить близько 1000 євро за рік, середні вартості 1200-2000 євро в рік, максимальні вартості — 8000-14000 євро. Оплачувати навчання можна посеместрово, тобто половину річної оплати.
  • Проживання
    Вартість державних гуртожитків в середньому складає 120-150 євро в місяць. Якщо це приватні гуртожитки, то їх вартість коливається в межах 200-300 євро на місяць. Оренда кімнати в квартирі стартує від 200 євро в місяць. Оренда однокімнатної квартири — від 400 євро на місяць + комунальні послуги.
  • Проїзд у громадському транспорті
    Можна оплачувати окремими квитками, але економніше та зручніше придбати проїзний на місяць або навіть три. Важливо, що для учнів та студентів діє знижка 50% на проїзд громадським транспортом, при цьому, обов'язково потрібно пред'являти студентський квиток.
  • Харчування та інші витрати
    По оцінках і відгуках наших клієнтів орієнтовні витрати на харчування складають мінімально 100-120 євро в місяць. До інших витрат можна додати ще мобільний зв'язок. Це десь 20-30 євро в місяць.

Вступ самостійно чи з допомогою агенції?

Питання досить індивідуальне і, перш за все, залежить від того, яку частину власного часу ви можете присвятити вступній кампанії.

В мережах батьки та абітурієнти часто діляться інформацією про те, як проходив їх вступ. Проте, за 10 років досвіду нам жодного разу не доводилось проходити дві однакові вступні кампанії. Щороку певні події вносять свої корективи, тож якщо плануєте вступ самостійно, варто бути готовим присвятити багато часу, аби детально дослідити питання вступу, особливо, якщо обираєте державний університет.

Також, серед найбільш істотних труднощів, варто виокремити і переклад документів. Навіть завірені нотаріально переклади українських перекладачів, як правило, для вступу не підходять. Підготовка та переклад усіх документів у присяжного перекладача в Польщі також потребує значних зусиль та коштів.

Звернути увагу заздалегідь варто і на підготовку документів в Україні. Нанесення апостилю, підготовка освітніх та медичних довідок, тощо. Як ми і розповідали вище, переліки документів відрізнятимуться залежно від університету, проте кожен виш вимагає відмінно підготований повний комплект документів.

Якщо ж обмежені часові ресурси та мовний бар’єр можуть стати перешкодою у якісній підготовці до вступу, найліпше делегувати такі завдання фахівцям. Так, наприклад, наша команда може запропонувати різні варіанти супроводу під час вступу. Наші фахівці допоможуть: обрати університет; підготувати документи згідно вимог вузу; забронювати житло; за потреби, чітко координуватимуть під час вступних іспитів, тощо. З варіантами пакетів послуг ви можете ознайомитись за лінком.

Польські університети, які ми рекомендуємо

Часті запитання
Для вступу до любого польського вищого навчального закладу потрібно виконати три основні умови: обрати спеціальність та навчальний заклад; вивчити польську або англійську мову; зібрати повний пакет документів для вступу та пройти вступні випробування (якщо такі є). Проте, перш за все, рекомендуємо проконсультуватись із спеціалістами — kyivstar: +380987369181, vodafone: +380955813482 (viber, telegram, whatsapp)

Автор блогу

Founder & CEO у StudyHelp
Maксим є засновником нашої компанії та одним з кращих фахівців України та СНД, які спеціалізуються на освіті в Польщі. На ринку освітніх послуг працює більше 9 років, за цей час допоміг зі вступом до польських технікумів та університетів більше ніж 1500 клієнтам.
Контакти
Підпишись на розсилку
© 2024 StudyHelp
Website Development:by Maksym Korotchuk