Безкоштовне навчання в Польщі для українців

Можливості безкоштовного навчання для іноземців в Польщі

Претендувати на безкоштовне навчання у Польщі можуть випускники 9, 10 та 11 класів української школи. Можливостей для безкоштовної освіти у Європі чимало і при цьому не обов'язково мати польське коріння. Так, Польща пропонує українцям:
  • Середня освіта
    Безкоштовне навчання у польських технікумах та ліцеях (державних) для українських 9-класників
    1
  • Карта Поляка
    Безкоштовне навчання у державних університетах для власників Карти Поляка
    2
  • Вид на проживання в ЄС
    Безкоштовне навчання у державних університетах для тих, у кого є вид на проживання у країнах ЄС
    3
  • Рівень польської С1
    Безкоштовне навчання у Польщі для власників сертифікату, що підтверджує володіння польською мовою на рівні С1 (з 2020 року)
    4
  • Стипендії та гранти
    Внутрішньоуніверситетські програми безкоштовного навчання, урядові та міжнародні стипендіальні програми для іноземців
    5
  • Pesel UKR
    Безкоштовне навчання у Польщі для українських біженців, які перетнули кордон після 24.02 та отримали в Польщі тимчасовий захист.
    6

Ліцеї, технікуми, коледжі: можливості безкоштовного навчання у Польщі для українців

Навчання у всіх державних закладах середньої освіти Польщі є безкоштовним для іноземців. Приналежність до польської нації не має значення. Кожен українець з атестатом про загальну середню освіту і підтвердженим знанням польської мови на рівні В1 може претендувати на безкоштовне навчання у технікумах і ліцеях Польщі. Обмеженням є хіба що вік: подати документи на вступ до польського коледжу можна тільки до досягнення 18 років. Під час навчання в технікумах та ліцеях діти не просто отримують знання. Учні адаптуються до нового для них середовища, краще орієнтуються у пропозиції місцевих університетів та добре засвоюють польську мову. Усе це робить ближчим таке бажане безкоштовне навчання в університетах Польщі.

Карта Поляка дає право на безкоштовне навчання у Польщі

Однак не гарантує вступу. Власники Карти Поляка вступають до університетів Польщі на тих самих правах, що й польські громадяни. Це означає конкурсний відбір, безкоштовне навчання у Польщі тільки у державних університетах та тільки польською мовою. Інколи університети надають 30% знижку на навчальні послуги тим власникам Карти Поляка, які вступили на контракт. Щоб отримати Карту Поляка, необхідно довести свою приналежність до польської нації, мати польське коріння, володіти польською мовою і вважати її за рідну, знати історію та культуру Польщі. Ще один варіант отримати документ — активна діяльність, спрямована на розвиток польської мови та культури протягом як мінімум 3 років. І діяльність ця повинна бути підтверджена польською організацією.

Особливості безкоштовного навчання у Польщі для власників карти побиту

Карту сталого побиту можуть оформити українці, які проживають у Польщі не менше 5 років з картою тимчасового побиту або мають польське коріння в генеалогічному дереві. Документ видається губернаторами міст, підтверджує законність перебування на території Польщі і, що найважливіше для українських випускників, — дає право на безкоштовне навчання в державних університетах Польщі. Так само, як і Карта Поляка, карта сталого побиту дає право і не означає гарантованого вступу. Українські абітурієнти проходять конкурсний відбір нарівні з поляками. Вид на проживання у будь-якій країні ЄС дає ті ж права щодо безкоштовного навчання у Польщі, що й карта побиту.

Знання польської мови на рівні С1: чи є право на безкоштовне навчання у Польщі?

У 2020 році набули чинності новації польського законодавства у сфері освіти. Найприємніший момент для іноземців — можливість безкоштовного навчання у Польщі для тих, хто має підтверджене знання польської мови на рівні С1. Наскільки ж добре потрібно знати мову? Майже так само, як її носії: вміти вільно висловлювати свою думку, знайти потрібні слова у будь яких ситуаціях, розуміти діловий та неофіційний стилі, використовувати правильні граматичні конструкції, розуміти сенс довгих промов. Засвідчити знання сертифікатом може тільки Державна комісія. Іспити на отримання сертифікату проходять кілька разів на рік у ряді польських, українських, німецьких, італійських міст. Перелік ліцензованих установ, що мають право прийняти іспит, часто змінюється, тому змінюються і самі міста його проведення. Іспит — платний, коштує 180 євро. У разі успішної здачі доведеться сплатити ще й вартість сертифікату (20 євро). Якщо екзамен провалено — кошти не повертають.

Можливості безкоштовного навчання у Польщі за урядовими та міжнародними стипендійними програмами

Здібних студентів цінують у всьому світі. Буває, що з певних причин сильній, обдарованій або просто дуже старанній дитині не вдалось потрапити на державну форму навчання. Завжди залишається шанс проявити себе і отримати одну із стипендій: ректора, спортивну, уряду, міжнародну. Процедура отримання внутрішньоуніверситетських стипендій визначається кожним конкретним вузом.
Натомість, щоб отримати урядову стипендію, іноземцям потрібно подати документи до найближчого консульства особисто або в режимі онлайн. Популярні польські та міжнародні стипендіальні програми: Teraz Wrocław, Стипендіальна програма ім. С. Банаха, Erasmus+, Стипендіальна програма ім.Л. Кіркланда.

Безкоштовне навчання в польських університетах з pesel UKR

pesel UKR
Ті кандидати, які перетнули кордон України і Польщі після 24.02.2022 р. і отримали тимчасовий захист на території Польщі для українських біженців, так званий pesel UKR, можуть претендувати на вступ в державні університети Польщі на безоплатне навчання на час дії закону про тимчасову охорону українських біженців. Стосується лише університетів державної форми власності та навчання польською мовою. В деяких випадках кандидати, які мають pesel UKR можуть отримати знижку і на англомовне навчання.

Безкоштовне місце студент не отримує по замовчуванню, ще потрібно пройти по конкурсу. Вступні випробування залежать від університету. У більшості, це перевірка рівня польської мови та аналіз оцінок з Вашого атестату та ЗНО/НМТ (нп., Лодзький Університет, Краківський Економічний і т.д.). Деякі університети ще організовують кваліфікаційні співбесіди для своїх абітурієнтів (нп. Ягеллонський Університет, Вроцлавський Університет).

Університетські програми безкоштовного навчання в Польщі для українців

Деякі державні та приватні університети щороку пропонують обмежену кількість місць для безкоштовного навчання іноземців у Польщі. Пропозиція стосується вибраних навчальних програм і їх перелік щороку дещо змінюється (так само, як і кількість місць). Здобути право на безоплатне навчання можуть лише найздібніші студенти, тож готуватись варто ще за кілька років до вступу: працювати над знанням польської мови, розумінням профільних та загальноосвітніх предметів, позакласною активністю. Серед університетів, які найчастіше пропонують безкоштовні програми навчання — Лодзька Політехніка, Варшавська Політехніка, Сілезький Університет в Катовіце, Університет Марії Кюрі-Склодовської у Любліні, Гданський Державний Університет і тд. Пропозицію варто вивчати щороку, адже перелік вузів та програм може змінюватись.

Європейський Союз і безкоштовне навчання в Польщі для українців

Щороку Європейський Союз фінансує навчальні проекти, які готують найбільш затребуваних ринком спеціалістів. Програма є комплексною: кошти інвестуються в обладнання, інформаційне забезпечення, надаються безкоштовні місця для навчання. При цьому не завжди застосовується конкурсний відбір: буває, що хто першим подав документи на безкоштовне навчання у Польщі — той і отримав бажане місце.
Перелік програм щороку дещо змінюється, як і перелік вузів, що виграють фінансування. У минулих роках безкоштовне навчання у Польщі пропонували Академія ім. А. Моджевського, Морська Академія у Щецині, Університет ім.Вінцента Поля у Любліні.
Пропозицій безкоштовного навчання у Польщі для українців — дійсно чимало. Трохи мотивації, хороших оцінок в атестаті, роботи над собою — і все вдасться. А з формальностями ми допоможемо. Залишай заявку, щоб дізнатись більше про безкоштовне навчання у Польщі — підкори світ можливостей.

Автор блогу

Founder & CEO у StudyHelp
Maксим є засновником нашої компанії та одним з кращих фахівців України та СНД, які спеціалізуються на освіті в Польщі. На ринку освітніх послуг працює більше 9 років, за цей час допоміг зі вступом до польських технікумів та університетів більше ніж 1500 клієнтам.
Контакти
Підпишись на розсилку
© 2024 StudyHelp
Website Development:by Maksym Korotchuk