Документи для вступу в університети Польщі

Перелік документів для вступу в університети Польщі

Ретельна підготовка документів — важливий етап вступу до шкіл та університетів Польщі. Єдиного "рецепту" немає, склад пакету вступних документів різниться залежно від вузу та напрямку навчання. Так, для творчих спеціальностей знадобиться портфоліо, а для спортивних - додаткова довідка лікаря. Частина університетів просить докласти до пакету документів мотиваційний лист, хоча це радше виняток. Пропонуємо ознайомитись із орієнтовним переліком основних та додаткових документів для вступу в польський університет.

Документи про освіту

  • 1
    Свідоцтво про повну загальну середню освіту з додатком (атестат до 2019 року)
    Ключовий документ, що надає право вступу в університети Польщі. Важливо: на атестаті потрібно проставити апостиль (apostille). Приклад того, як виглядає документ нижче.
  • 2
    Сертифікат ЗНО
    Зазвичай, вимагається від абітурієнтів, що вступають до університету на рівних з громадянами Польщі правах (наприклад, власники Карти Поляка).
  • 3
    Довідка МОН України про право здобувати вищу освіту на підставі атестата про загальну середню освіту
    Рідко, але все ж трапляється серед вимог окремих університетів.

Особисті документи

1
Закордонний паспорт
2
Свідоцтво про народження
3
Кілька фото розміром 35х45

Документи про легальне перебування на території Польщі

посвідчений нотаріусом дозвіл на виїзд неповнолітнього за межі України.
страховий поліс (річний, є одночасно необхідним документом для отримання візи).
польська віза (тип D).
вид на проживання (Карта Побиту).

Документи про знання польської мови

Залежно від університету підійде один з трьох варіантів:

  1. Державний сертифікат про володіння мовою на рівні В1-В2 можна отримати після успішної здачі іспиту в одній з ліцензованих установ. Тестування проходить централізовано кілька разів на рік (детальніше читайте на certyfikatpolski.pl).
  2. сертифікат про проходження річних підготовчих курсів при визначеному освітнім міністерством Польщі університеті;
  3. підтвердження знання мови тим самим університетом, до якого вступає абітурієнт. Тут існує декілька підваріантів — внутрішня перевірка університету (онлайн-тест, співбесіда і т.п.) або сертифікат агентства або мовної школи в Україні. Наприклад, сертифікат StudyHelp визнається більшістю університетів Польщі. Про наші курси польської мови читайте тут.

Документи про знання англійської мови

Підтвердження знання англійської необхідне при вступі на англомовні напрямки навчання. Зазвичай, університетам достатньо одного з сертифікатів (рівень В2), перелічених нижче:

  1. International English Language Testing System (IELTS) Academic із рівнем 5.5-7.0.
  2. First Certificate in English (FCE).
  3. Test of an English as Foreign Language (TOEFL).
  4. English for Speakers of Other Languages (ESOL).
  5. Certificate in English for International Business and Trade (CEIBT).
  6. і т.п. — повний список є на сайті університету у який вступає кандидат.

Медичні документи

  1. Довідка про відсутність протипоказань до навчання на обраній спеціальності. Зазвичай підходить українська форма 086/о, однак деякі університети ставлять вимогу пройти медичний огляд саме у Польщі (lekarz medycyny pracy) або довідка за формою університету.
  2. Форма 063/о, більш відома як картка профілактичних щеплень - є додатковим документом в окремих університетах.
  3. Довідка про санітарно-епідеміологічний огляд та довідка про щеплення проти гепатиту В вимагаються у кандидатів на медичні спеціальності.
  4. Добровільне медичне страхування зроблене у Польщі, державне або приватне.

    Реєстраційні документи

    • Заявка про вступ. Зазвичай університети оприлюднюють бланк на сайті (так звана електронна реєстрація) — там же необхідно все заповнити, після чого роздрукувати та власноручно підписати.
    • Договір про навчання (в т.ч. і про оплати за навчання). Важливо: повнолітні абітурієнти підписують договір самостійно, тоді як договір про навчання неповнолітньої дитини має бути підписаний ще й одним із батьків.
    • Квитанція про сплату реєстраційного внеску — є обов'язковим документом для запуску розгляду заявки.

    Важливо!

    1. Терміни подання документів мають значення! Кожен університет встановлює свої часові рамки. Кандидат, що не встигає подати документи, ризикує отримати відмову у прийомі на навчання.
    2. Усі документи мають бути перекладеними уповноваженими на це перекладачами (ліцензію надає Міністерство Юстиції Польщі).

    Збір, підготовка та переклад документів — відповідальний процес. Тут важливо усе: наявність, правильність заповнення, терміни подання, нюанси окремих університетів. Ми маємо досвід і враховуємо щорічні новації. Знаємо, чого вимагають університети і на що варто звернути особливу увагу. Вступ клієнта у бажаний університет — понад усе, а отже документи готуємо як для себе. Залишай заявку і отримай безкоштовну консультацію щодо вступу в університети Польщі.
    Контакти
    Підпишись на розсилку
    © 2024 StudyHelp
    Website Development:by Maksym Korotchuk