Як обрати університет в Польщі

Польська вища освіта з кожним роком приваблює все більше і більше іноземних студентів. Це не дивно, оскільки, перш за все, польські університети, дуже зацікавлені у студентах із-за кордону. Польща інвестує в інфраструктуру вишів, гуртожитки, створює нові програми навчання, які спеціально орієнтовані на іноземних студентів. Особливу увагу тут звертають на кадровий потенціал, створюють спеціальні міжнародні відділи, які допомагають студентам зі вступом та адаптацією.

Проте в цьому блозі ми поговоримо дещо про інше.

В системі польської вищої освіти є близько 500 університетів, тому постає питання, як правильно обрати саме той університет, який максимально підійде майбутньому абітурієнту і не розчарує його. Ми постараємось Вам допомогти.

Зазвичай, наші клієнти діляться на дві категорії: ті, які вже знають, що і де хочуть вивчати та ті, які тільки цікавляться освітою в Польщі. У випадку, якщо Ви ще не обрали напрямок навчання — рекомендуємо пройти спеціалізований профорієнтаційний тест. Для цього заповніть заявку нижче або зателефонуйте нам і спеціалісти допоможуть Вам визначить із спеціальністю.

У цій публікації розглянемо перший сценарій.

Отже, уявімо ситуацію, що Ви вже визначились із напрямком навчання (наприклад, нехай це буде інформатика) і тепер потрібно обрати університет.

Де знайти актуальний список університетів?

Перше, що потрібно зробити — це знайти університети, які пропонують інформатику. Де можна подивитись актуальний перелік університетів за цим напрямком навчання?!

Основний сайт, який ми рекомендуємо для пошуку — це офіційний ресурс польського Міністерства Освіти, присвячений нашій сьогоднішній тематиці — WybierzStudia.
Фільтр досить простий у користуванні — обираєте напрямок (kierunki studiów), місто (lokalizacja), форму навчання (стаціонар чи заочна форма), державний чи недержавний заклад і натискаєте пошук (Szukaj).

Наприклад, нас цікавить вивчення інформатики в Кракові, в державних університетах (можна обрати декілька напрямків навчання у декількох містах).
В результаті пошуку ми отримали 4 результати, які можна розглядати далі в процесі вибору університету — Гірничо-Металургійна Академія ім. Станіслава Сташиця, Краківська Політехніка, Ягеллонський Університет, Педагогічний Університет у Кракові.
Ще один ресурс, який ми можемо Вам рекомендувати — це Otouczelnie.pl, який присвячений освіті та побудові професійної кар‘єри.

Наше завдання аналогічне, знайти державні університети Кракова, які пропонують інформатику.
Фільтр також доволі простий в користуванні. Тут, окрім всього іншого знайдете неупереджені відгуки про університети. Потрібно перейти на профіль університету і знайти відповідну вкладку.

Як вибрати польський університет?

Після того, коли Ви обрали декілька університетів Вам потрібно зробити аналіз-порівняння пропозицій кожного.

Що ми маємо на увазі? Порівняти потрібно все — вартість навчання, яка б Вам підходила, програми навчання, опис, можливі практики, умови вступу, умови проживання, рейтинги університетів.

  • 1
    Ціна навчання
    Вартість навчання в польських університетах варіюється від 900 євро до 100000 євро. Середня ж вартість — це 1200-1500 євро. Актуальна інформація про вартості навчання тільки на сайті того університету, куди Ви плануєте вступати.
  • 2
    Програми навчання
    Переліки предметів, які будуть вивчатись в університеті. Цю інформацію можна отримати тільки на офіційному сайті навчального закладу.
  • 3
    Умови вступу
    Рівень польської мови або англійської (залежно від того, яку мову навчання оберете) та як його підтвердити (сертифікатом чи внутрішнім екзаменом, який проводить університет). На підставі чого відбуватиметься зарахування абітурієнта: результати ЗНО, оцінки зі свідоцтва чи просто на підставі комплекту документів або портфоліо (у випадку творчих напрямків навчання).
  • 4
    Проживання
    Дуже важливий критерій, оскільки не всі університети мають свої гуртожитки. Приватні, в більшості, не мають і тоді потрібно одразу планувати, де буде жити майбутній абітурієнт і скільки це буде коштувати.
  • 5
    Рейтинги університетів
    Тут ми рекомендуємо опиратись на Perspektywy — загальнонаціональний рейтинг польських університетів. На сайті Ви знайдете як загальний рейтинг, так і оцінки вишів за конкретними напрямками навчання. Наприклад, нас цікавить інформатика.
Чим вище університет в рейтингу, тим краще викладається там цей напрямок і тим вище цінується диплом на ринку праці.

Що потрібно робити після вибору університету?

Після того, коли Ви визначились із Вашим майбутнім університетом потрібно ціленаправлено готуватись до вступу у вибраний університет або університети.

Що це означає? Вивчати мову, готуватись до вступних іспитів, якщо такі є, готувати портфоліо, якщо таке є, працювати над оцінками в свідоцтві, записатись на ЗНО із тих предметів, які потрібні для Вашого вступу, якщо є така вимога.

До вибору університету потрібно ставитись дуже свідомо. Не можна обирати університет за принципом, "тому що туди вступив син сусіда", оскільки правильний вибір університету — це хороша інвестиція в майбутнє!

Опираючись на наш досвід, закцентуємо ще раз на вивченні мови. Це надзвичайно важливий аспект, адже хороша польська/англійська (залежно від обраної мови навчання) — це не лише Ваша конкурентна перевага під час вступу, а й запорука подальшого гарного навчання.

Найпоширеніші питання при виборі польського університету

Державний у 90%, хороших приватних університетів у Польщі небагато.
До вибору університету, а особливо напрямку навчання потрібно ставитись дуже відповідально, тому що ціна помилки може бути дуже високою. Клієнт платить за послуги агенції, платить за навчання, візу, за проживання, тратить кошти на проживання, а через два місяці розуміє, що це не його університет чи напрямок. Через такі обставини, які з нашого досвіду, бувають досить часто ми і рекомендуємо одразу відповідально підходити до вибору навчального закладу.

Автор блогу

Founder & CEO у StudyHelp
Maксим є засновником нашої компанії та одним з кращих фахівців України та СНД, які спеціалізуються на освіті в Польщі. На ринку освітніх послуг працює більше 8 років, за цей час допоміг зі вступом до польських технікумів та університетів більше ніж 1500 клієнтам.
Контакти
Підпишись на розсилку
© 2024 StudyHelp
Website Development:by Maksym Korotchuk