Середня освіта в Польщі
Агенція StudyHelp — допомагаємо зі вступом в школи та університети Польщі

Успішний старт майбутнього, про яке мріють

Успішне майбутнє починається з хорошої освіти. На думку спадає університет, але ми розширюємо горизонти — освіта в Польщі після 9 класу стане чудовим стартом для по-справжньому європейського добробуту. Сучасна матеріальна база, досвідчені викладачі, продумані навчальні програми і, головне, спрощений вступ до вищих навчальних закладів! Все це про навчання в польських ліцеях та технікумах для українців! Ну а про територіальну близькість Польщі, невисоку вартість життя та його європейські стандарти годі й говорити.

Таку освіту у Польщі обирають ті, хто чітко бачить себе успішним у майбутньому. У ліцеях та технікумах усе спрямовано на реалізацію такого плану. Українці навчаються у групах разом з польськими учнями. Це сприяє вивченню польської мови та інтеграції у європейське суспільство. Найкращі учні проходять практики за кордоном та отримують стипендії. Діти живуть у середовищі високих стандартів життя і усвідомлюють важливість якісної освіти для успішної кар'єри. Вони вмотивовані досягати результатів і досягають їх!

У процесі навчання в польських ліцеях та технікумах українці посилено вивчають польську мову (а отже вступ до університету буде простішим) та ще одну або дві інших іноземних мови. Це важливо, адже польські дипломи техніка та атестат зрілості визнаються і в інших країнах Європи. По завершенню навчання у коледжі можна обрати один із двох шляхів — продовжити навчання в університеті або ж працювати в Польщі чи будь-якій іншій країні ЄС.

Діти навчаються у досвідчених викладачів, опановують професійні навички з допомогою сучасної матеріальної бази та мають безліч можливостей для реалізації хобі.

Переваги отримання освіти в Польщі після 9-го класу

  • 1
    Безкоштовне навчання
    У державних ліцеях та технікумах Польщі українці навчаються на тих же умовах, що й поляки. І це чудово, адже навчання є безкоштовним!
  • 2
    Вступ без іспитів
    Процедура вступу до коледжів, технікумів та ліцеїв Польщі не передбачає вступних іспитів. Як виняток — інколи проводять співбесіди на знання польської мови.
  • 3
    Опіка вихователя
    Будьмо відвертими — учні коледжів є ще дітьми. І саме тому дуже добре, що за групами і гуртожитками закріплені вихователі, під опікою яких ці діти знаходяться.
  • 4
    Безцінний досвід
    Освіту в Польщі після 9 класу обирають діти, які мотивовані на успіх. Під час навчання вони формують бачення власного майбутнього і починають розуміти, яким шляхом до нього йти.
  • 5
    Бал атестату — то не головне
    Ніщо не стане на заваді добре мотивованому учню, тим більше оцінки. Головне при вступі до більшості польських коледжів — бажання, а от бал атестату до уваги не береться.
  • 6
    Легкий вступ до університетів
    З отриманим в польському коледжі атестатом зрілості значно простіше вступити до університету. А з відточеним знанням мови — і поготів.

Заклади освіти у Польщі: які є та чим відрізняються

  • Ліцей
    Навчання у польських ліцеях трохи схоже на навчання в українських: загальноосвітні предмети та кілька предметів на вибір, часто посилене вивчення кількох іноземних мов. Разом з тим, навчання у ліцеї Польщі триває 4 роки, учні можуть проходити практику в інших країнах, а отриманий у разі успішної здачі екзамену (matura) атестат визнається у Польщі та всіх державах Європейського Союзу. Це той ключик, який "відкриває двері" до більшості європейських університетів.
    1
  • Технікум
    Навчання у польських технікумах триває 5 років та після професійного іспиту завершується отриманням диплома техніка. Випускники готові працювати за обраною професією, а також можуть здавати іспит (matura) на отримання атестату зрілості. Технікуми дають потужнішу практичну підготовку, порівняно з ліцеями, однак навчання спрямоване на конкретну спеціальність. Це ідеальний варіант для тих, хто чітко визначився з майбутньою професією.
    2
  • Професійна школа І ступеня
    У професійній школі І ступеня навчання триває 3 роки та завершується професійним екзаменом. Отриманий випускниками диплом засвідчує професійну кваліфікацію. Далі можна працювати за своєю спеціальністю, або ж продовжити навчання у професійній школі ІІ ступеня.
    3
  • Професійна школа IІ ступеня
    Навчання у професійній школі ІІ ступеня триває 2 роки, завершується здобуттям професії, екзаменом та отриманням диплома техніка. На відміну від професійної школи І ступеня, тут готують учнів до випускного екзамену (matura) та продовження навчання в університеті.
    4

Навчання в Польщі після 9 класу: професії та спеціальності

Серед основних напрямків навчання в технікумах, які обирають наші учні: готельний бізнес, туризм, харчові технології, економіка, логістика, інформатика, програмування, комп'ютерна техніка, графіка, реклама, дизайн, ландшафтний дизайн, дизайн одягу, перукарське мистецтво, ветеринарія, автомеханіка, механіка, будівництво, будівництво доріг та мостів, електрик, тощо.

Абітурієнти ліцеїв найчастіше обирають спортивні напрямки (футбол, бадмінтон, дзюдо, бокс, жіночий баскетбол, спортивна стрільба), хореографію, акторську майстерність.

Навчання в Польщі після 9 класу: умови вступу

Процедура вступу після 9 класу до польського ліцею чи технікуму не є складною, будьмо відвертими з Вами, всього лише варто вчасно підготувати документи і вивчити польську мову на достатньому рівні.

  • Середній бал атестату не береться до уваги, головне його наявність.
  • Без жодних вступних іспитів та співбесід (в рідких випадках з кандидатом можуть провести співбесіду).
  • Особиста присутність батьків та учня не є обов’язковою.
  • Рівень польської мови не перевіряється (проте не рекомендуємо їхати на навчання з нульовим рівнем польської).

Проте є декілька важливих нюансів на яких ми б хотіли зауважити. В державні ліцеї та технікуми, згідно польського законодавства, на початку приймають громадян Польщі, тільки після поляків приймають іноземців, якщо залишились вільні місця. У великих містах, таких, як Варшава, Краків, Гданськ, Вроцлав і т.д. часто виникають проблеми із зарахуванням іноземців, оскільки місць в класах не вистачає навіть полякам.

Всі нюанси вступу знають менеджери StudyHelp, які мають багаторічний досвід вступу до найкращих закладів середньої освіти. Для отримання фахової безкоштовної консультації — зверніться у наш call-центр або ж напишіть у один з наших мессенджерів.

Необхідні документи для вступу до Польщі після 9 класу

Кожен польський коледж встановлює свої вимоги відносно документів, проте серед всіх можна виділити декілька загальнообов’язкових:

  • Свідоцтво про закінчення 9 класів (навіть, якщо абітурієнт бажає вступати після 10 класу, вступ відбувається на основі свідоцтва про 9 класів).
  • Медичні документи: довідка про відсутність протипоказань до навчання (086-о) та карта щеплень. Інколи медичний огляд потрібно зробити по приїзді до Польщі.
  • 3-4 фотографії.
  • Нотаріальна заява від обох батьків на опікунство.
  • Характеристика.
  • Закордонний паспорт учня.
  • Свідоцтво про народження учня.

Окрім збору документів, важливо вчасно їх подати, деякі технікуми мають дуже стислі терміни подачі документів.

Опікунство учнів

Кожен іноземний учень польського ліцею чи технікуму повинен мати опікуна — особу, яка представляє інтереси дитини на території Польщі. Основними обов’язками опікуна є вирішення питань пов’язаних із легальним перебуванням учня в Польщі, медичною опікою, навчанням та проживанням, комунікацією зі школою (вихователями, вчителями та дирекцією).

Опікуном може виступати один з батьків, якщо він офіційно проживає на території Польщі, або ж третя особа — opiekun prawny (опікун правний). Користуючись послугами правного опікуна, батьки обов’язково мають виготовити відповідний нотаріальний документ, у якому перераховані обов'язки уповноваженої особи.

Всі учні StudyHelp мають офіційного опікуна, який має постійний зв’язок з учнем, школою та батьками.

Вартість навчання в ліцеях, технікумах і коледжах Польщі


Навчання після 9 класу в державних навчальних закладах Польщі для українців є безкоштовним, проте можна обирати і приватний коледж з платним навчанням.
  • Проживання та харчування
    Гуртожитки, або, як їх ще називають інтернати/бурси у польських коледжах є платними. Місце в кімнаті та триразове харчування обійдеться орієнтовно у 400-500 злотих на місяць. Якщо це велике місто, на зразок Лодзі чи Кельце проживання буде коштувати більше.
  • Страхування
    Учні ліцеїв та технікумів страхуються в обов'язковому порядку. Медичне страхування коштує 600 злотих на рік і ще 50 злотих — страхування від нещасних випадків. Оплата проводиться або одразу за весь рік, або за семестр, або квартально.
  • Проїзд у громадському транспорті
    Можна оплачувати окремими квитками, але економніше та зручніше придбати проїзний на місяць або навіть три. Важливо, що для учнів та студентів діє знижка 50% на проїзд громадським транспортом, при цьому, обов'язково потрібно пред'являти учнівський квиток.
  • Додаткові витрати
    У деяких навчальних закладах є додаткові внески до батьківського фонду (від 50 до 150 злотих/одноразово), витрати на придбання підручників (від 300 до 600 злотих), спеціалізованого одягу і т.д.

Де живуть та як харчуються учні

Учні польських ліцеїв і технікумів забезпечені триразовим харчуванням (оплачується додатково). Їдальні, зазвичай, знаходяться на території гуртожитку. Іноді, навчальні заклади забезпечують учнів харчуванням лише у будні, тож, обираючи школу, варто поцікавитись чи працює у ній їдальня у вихідні дні.

Кожен прийом їжі лімітований за часом. Наприклад, сніданок дитина може отримати у проміжку між 7:00 до 9:00, обід - з 13:00 до 15:00, вечеря з 18:00 до 20:00.

Проживають діти у гуртожитках, ще їх називають інтернати або бурси.
Гуртожиток Технікуму Аванс в Кельце — агентство StudyHelp
Приклад кімнати у гуртожитку Технікуму Аванс в Кельце
Польське законодавство встановлює певні вимоги до житла для неповнолітніх, а тому всі гуртожитки є комфортабельними. При гуртожитках є опікуни, під наглядом яких учні ліцеїв та технікумів перебувають протягом усього навчання. Гуртожитки, як правило, знаходяться поруч з навчальними корпусами.

Учні проживають у кімнатах на дві, три або чотири особи. Стандартне умеблювання: ліжка, столи, стільці, шафи, інтернет, тумби. Санітарний вузол, зазвичай, знаходиться на поверсі, проте, інколи може бути і у блоці на декілька кімнат. Відповідно, на поверсі можуть жити лише діти однієї статі.
Шкільна столова — агенція StudyHelp
Шкільна столова
Велику увагу в інтернатах приділяють дисципліні та поведінці дітей. В 7:00 обов’язковий підйом, в 22:00 всі повинні бути у своїх ліжках, що перевіряє вихователь, закріплений за гуртожитком.

Не всі польські ліцеї та технікуми забезпечені гуртожитками, тому потрібно уважно ставитись до підбору навчального закладу.

До інфраструктури ліцеїв та технікумів входять бібліотеки, зони відпочинку, тренажерні зали тощо. Фактично це цілі студентські містечка, в яких комфортно жити, навчатись та знаходити нових друзів.

Структура навчального процесу або шкільний календар

В яких умовах навчаються учні польських шкіл?

Процес навчання в польських коледжах є цікавим та різноманітним. Діти навчаються 5 днів на тиждень. Окрім загальнообов’язкових предметів вивчають дві іноземні мови: англійську і другу на вибір. Часто учні обирають німецьку, іспанську, французьку або російську. Інколи польські школи організовують і додаткові заняття з польської мови для іноземців. Діти, обов’язково, займаються спортом. Найуспішніші учні грають за збірні школи.

Кращі учні можуть претендувати на державні стипендії та відзнаки за участь у конкурсах та олімпіадах. Наприклад, один з наших учнів отримує стипендію за перемогу у міській олімпіаді з російської мови.

Варто відзначити можливості практики, які дають польські технікуми. Учні можуть брати участь навіть у закордонних практиках, наприклад, у Німеччині, Іспанії, Ірландії та на Кіпрі. За своє стажування учні отримають достойні оплати вже з юного віку.

Заняття учнів польських ліцеїв і технікумів проходять у класах, які мають усе необхідне обладнання для ефективного навчання. Польські коледжі приділяють постійну увагу і модернізують матеріально-дидактичну базу практично кожного року. Нижче ми приводимо Вам фотогалерею реальних фотографій умов навчання у партнерських школах StudyHelp — комп'ютерні класи, спеціалізовані класи (логістичні, інформатичні, перукарські), спортивні зали.

Що після закінчення?

Випускники ліцеїв по закінченню здають матуральний екзамен (egzamin maturalny) — це аналог нашого ЗНО і отримують матуральне свідоцтво (świadectwo maturalne). На основі результатів матури відбувається вступ в університети Польщі. Також після закінчення польського ліцею учні отримують шкільне свідоцтво (świadectwo szkolne), яке тільки засвідчує закінчення навчального закладу.

Після технікуму учні також здають матуральний іспит, але окрім цього ще і здають професійний екзамен (egzamin zawodowy) на отримання ліцензії із обраного фаху. Після успішної здачі, вчорашній випускник технікуму може офіційно працювати по всій території ЄС. Також він може продовжувати навчання у польському університеті.

Професійна школа І ступеня дозволяє отримати тільки фах і працювати після її закінчення. Якщо ж випускник професійної школи хоче отримати вищу освіту, то перш за все йому потрібно вступити до професійної школи ІІ ступеню та здати матуральний іспит після її закінчення.

Польські технікуми, які ми рекомендуємо

Часті запитання
Для вступу до любого польського середнього навчального закладу потрібно виконати три основні умови: обрати спеціальність та навчальний заклад; вивчити польську мову; зібрати повний пакет документів для вступу. Учню не повинно бути більше 18 років.
Контакти
Підпишись на розсилку
© 2024 StudyHelp
Website Development:by Maksym Korotchuk