Що обирали студенти університетів Польщі у 2021 році

Обираючи університет у своїй країні, не складно знайти інформацію про те, які навчальні заклади мають найбільше абітурієнтів, який конкурс на місце та які спеціальності в топі. Це допомагає зважити власні сили і добре підготуватись до вступу. Плануючи навчання в Польщі, знайти такі дані дещо складніше, тому ми вирішили поділитись власними джерелами.

Щорічно аналіз вступної кампанії в Польщі проводить Міністерство Освіти і Науки і за результатами готує звіт. Ключові тези ми переклали українською, тож далі розкажемо про те, які університети та спеціальності були у топі в абітурієнтів 2021.

Загальна кількість студентів у державні та приватні університети в 2021 році

У 2021 році в польські університети вступили 428 тис. студентів: 319 тис. на бакалаврат та 108 тис. на програми магістратури.

В державних університетах почали навчання 290 тис. студентів, а в приватних — 138 тис.

Які напрямки навчання стали найпопулярнішими в 2021 році?

За загальною кількістю заявок абітурієнтів 2021, найпопулярнішими напрямками навчання на бакалавраті стали: інформатика (36 026), психологія (35 264), управління (29 272), лікарська справа (21 620) і право (20 541). Далі розташувалися: економіка, англійська філологія, фінанси та бухгалтерський облік, будівництво та сестринська справа.

Якщо ж аналізувати конкурс абітурієнтів на одне місце, найважче цьогоріч було вступити на інженерію наноструктур (27,8), корейську філологію (26,6), зелені технології (25,1), інженерію інтернету речей (22,0), іміджеву комунікація (18,3). Багато абітурієнтів було й за напрямками: японістика, механіка та будова машин, автоматизація та робототехніка.

Найпопулярніші університети Польщі серед абітурієнтів 2021

Беручи до уваги загальну кількість кандидатів, найбільше заявок отримали:


У перерахунку за кількістю бажаючих на одне місце ситуація дещо інша. Найбільший конкурс серед абітурієнтів 2021 був у Гданській Політехніці. На одне місце тут претендувало в середньому 8 осіб. Близькі показники і у Варшавській Політехніці (7,7) та в Познанській Політехніці (6,2). Понад 5 кандидатів аплікувались на одне місце в Лодзькій Політехніці та Вроцлавському Університеті.

З-поміж усіх типів ВНЗ програми бакалаврату найчастіше обирали у технічних ВНЗ — в середньому на одне місце надходило більше 4 заявок (4,3).

Найпопулярніші приватні університети Польщі серед абітурієнтів 2021

Серед приватних університетів найпопулярнішим став Університет SWPS у Варшаві (6 045). Далі розташувались Університет Банківської Справи (WSB) в Познані (5 144), Університет Банківської Справи (WSB) в Гданську (4 389), Університет Вістула у Варшаві (3 726), Університет Банківської Справи (WSB) у Вроцлаві (2 920).

Кількість абітурієнтів, досить важливий, але не ключовий критерій під час вибору вишу. Тож, якщо Ви плануєте вступ, але ще не визначились з навчальним закладом, рекомендуємо переглянути наші рекомендації про те, як обрати університет в Польщі.

Джерело: rp.pl

Автор блогу

Founder & CEO у StudyHelp
Maксим є засновником нашої компанії та одним з кращих фахівців України та СНД, які спеціалізуються на освіті в Польщі. На ринку освітніх послуг працює більше 8 років, за цей час допоміг зі вступом до польських технікумів та університетів більше ніж 1500 клієнтам.
Контакти
Підпишись на розсилку
© 2024 StudyHelp
Website Development:by Maksym Korotchuk