Все про вищу освіту в Польщі
Агенція StudyHelp — професійно допомагаємо зі вступом в школи та університети Польщі

Вища освіта в Польщі

Агенція StudyHelp — професійно допомагаємо зі вступом в школи та університети Польщі

Все про вищу освіту в Польщі

Перспективами та доступною ціною вища освіта у Польщі приваблює все більше іноземців. Польща входить до п'ятірки держав Європи з найбільшою кількістю студентів. Тут хороші університети, потужна матеріальна база і сильні викладачі. По завершенню навчання випускники отримують диплом, що визнається всіма країнами ЄС і дозволяє вдало працевлаштуватись. Система вищої освіти у Польщі спрямована на практичну підготовку фахівців своєї галузі. Врешті-решт, це найближча до України держава з пропозицією якісної, сучасної європейської освіти.
Прапор Польщі - агенція StudyHelp

Умови вступу українців до університетів Польщі

Претендувати на вищу освіту в Польщі можуть українці з атестатом про повну середню освіту і підтвердженим знанням польської мови на рівні не менше В1. Зазвичай учасники системи вищої освіти Польщі визнають україномовні атестати, однак інколи вимагають додатково проставити апостиль. Далі все індивідуально: власники Карти Поляка, карти сталого побиту, виду на проживання в ЄС, сертифіката про знання польської мови на рівні С1 (з 2019 року) мають право на безкоштовну вищу освіту в Польщі, усім іншим доступне платне навчання у приватних та державних університетах. Вступні іспити - відсутні (може бути співбесіда на знання мови). Вік абітурієнта не має значення. Пакет документів для подання при вступі є стандартизованим, але інколи потрібно підготувати портфоліо з творчими доробками, мотиваційні листи тощо.

Система вищої освіти у Польщі

Польща приймає участь у Болонському процесі, що передбачає: стандартизовану шкалу оцінювання ECTS, поділ року на семестри, залучення у міжнародні програми обміну та співробітництва, включенням англомовних програм у навчання. Рівні вищої освіти у Польщі також відповідають вимогам Болонського процесу:
  • І рівень - бакалаврат
    Вступ відбувається на підставі атестата про повну середню освіту. Тривалість навчання залежить від обраного профілю. Бакалаврат у галузі гуманітарних наук триває 3 роки і завершується отриманням диплома бакалавра. У галузі технічних наук бакалаврат триває 3,5 роки і завершується отриманням диплома інженера.
    1
  • ІІ рівень - магістратура
    Вступ відбувається на підставі диплома бакалавра або інженера. Навчання триває 1,5-2 роки. У системі вищої освіти в Польщі буває ще неподільна магістратура: студенти навчаються 5 років і тоді отримують диплом магістра. Це характерно для психології, лікарської справи, права та деяких інших спеціальностей.
    2
  • ІІІ рівень - докторантура
    Вступ відбувається на підставі диплома магістра. Це вже наукова діяльність: докторант пише докторську дисертацію, здає іспити по спеціальності та отримує докторський ступінь (PhD).
    3
  • Післядипломна освіта
    Вища освіта у Польщі дає широкі можливості для підвищення або зміни кваліфікації. Бакалаврам і магістрам доступні програми післядипломної освіти з різних спеціальностей. Навчання триває 3-4 семестри (1,5-2 роки).
    4

Форми навчального процесу в університетах Польщі

Гнучкість системи вищої освіти у Польщі дозволяє повноцінно навчатись студентам, що працюють, або з певних причин не можуть відвідувати заняття щодня. Університети пропонують:
  • 1
    Стаціонарне навчання
    Заняття тривають повний день з понеділка по п'ятницю. Субота та неділя - вихідні. Часто університети в межах навчального тижня надають ще 1-2 дні для самостійних занять. Це пріоритетна форма навчання у системі вищої освіти в Польщі. При стаціонарній формі понад 50% занять відбуваються у присутності викладачів, якщо менше - це вже нестаціонарне навчання (вечірнє, заочне, екстернат, індивідуальне, дуальне).
  • 2
    Вечірнє навчання
    Вища освіта у Польщі доступна тим, хто має на неї час лише ввечері. Заняття проходять щоденно, як і при стаціонарній формі, однак розпочинаються приблизно о 16.00. Тривалість такого навчання зазвичай на 1-2 семестри довша порівняно зі стаціонаром.
  • 3
    Заочне навчання
    При такій формі вищої освіти у Польщі заняття проходять раз у два тижні. Студенти навчаються з ранку до самого вечора в суботу та неділю. Деякі вузи розпочинають заняття ще у п'ятницю ввечері, а деякі - проводять навчання щотижня.
  • 4
    Екстернат
    У формі екстернату можуть навчатись тільки студенти заочної форми, які успішно завершили перший навчальний рік та документально підтвердили неможливість навчатись у звичайному режимі далі. Це особлива форма, дозвіл на яку надає керівництво університету. Студент не відвідує занять, самостійно опрацьовує матеріал за індивідуальною програмою, а наприкінці навчального року здає іспити.
  • 5
    Індивідуальне навчання
    Така форма навчання у вищій освіті Польщі доступна студентам стаціонару, які успішно завершили перший навчальний рік, документально підтвердили необхідність індивідуальної програми і отримали дозвіл керівництва. Наприклад, підставою для переходу на індивідуальне навчання є участь у міжнародних обмінних програмах.
  • 6
    Дуальне навчання
    Дуальне навчання є новинкою для вищої освіти у Польщі, однак швидко набуває популярності. Суть полягає у поєднанні занять з роботою за профілем. 2-3 дні студент навчається у стінах університету, а решту тижня - працює за спеціальністю і здобуває важливі практичні навики.

Вартість вищої освіти в Польщі: витрати на навчання, проживання, страхування

Основні види витрат студентів польських університетів:

Як зменшити вартість вищої освіти у Польщі або про безкоштовне навчання в польських університетах?

Система вищої освіти Польщі дає багато можливостей для безкоштовного навчання українців, або покриття частини витрат. Право (саме право, а не гарантію) на безкоштовне навчання мають:
власники Карти Поляка
власники карти сталого побиту
ті, хто має громадянство або вид на проживання у країнах Європейського Союзу
ті, хто має сертифікат Державної комісії про знання польської мови на рівні С1

Якщо ж студент не належить до жодної з цих категорій, то можна скористатись внутрішньоуніверситетськими програмами безкоштовного навчання або програмами Європейського Союзу.

Ще одна можливість зекономити на вищій освіті у Польщі - стипендійні програми університетів, уряду, міжнародних фондів. Деякі університети надають знижки для родичів студентів, якщо вони теж обрали для вступ альма-матер брата, сестри. Якщо студент потрапив у складну життєву ситуацію і надасть документальне підтвердження - університети можуть покривати частину витрат на навчання.

Кілька фактів про вищу освіту в Польщі

  • Найстаріший університет
    Перший університет у Польщі (Ягеллонський) засновано у 1364 році. Це один із найстаріших університетів Європи, а його позиції у рейтингах стабільно залишаються високими.
  • Цифрові технології
    Освіта у Польщі нерозривно пов'язана з цифровими технологіями. Університети мають власні електронні системи з кабінетами (обліковими записами студентів). Маючи логін та пароль кожен студент може бачити всі відомості про себе, контакти одногрупників, викладачів, адміністрації, власні оцінки, розклад занять, тощо.
  • Початок року
    Початок навчального року припадає на 1 жовтня, а не на 1 вересня, як в Україні.
  • Процес навчання
    Часто студенти обирають наукового керівника та починають писати випускні роботи уже на першому курсі, а захищають їх наприкінці навчання.
  • Сучасні програми та потужна матеріальна база
    Державні та приватні університети Польщі дбають про матеріальне забезпечення. Часто сучасне обладнання надають самі роботодавці, щоб по завершенню навчання отримати адаптованих до ринку випускників-практиків.
  • Європейський диплом
    Диплом польського ВНЗ визнають усі країни Європейського Союзу та багато інших держав З цим документом можна спокійно працювати за кордоном. Додаткової ратифікації не потрібно.
Вища освіта у Польщі дає практичні навики в обраній спеціальності, дозволяє навчатись на сучасному обладнанні з застосуванням найновіших технологій, відкриває доступ до працевлаштування в Європі. Це вибір тих, хто бажає успіху. Залишай заявку і дізнайся, як стати студентом одного з університетів Польщі.

Рекомендуємо до прочитання

Безкоштовне навчання в Польщі


Все про безкоштовне навчання в Польщі, польською та англійською мовою, гранти та стипендії, перелік університетів, умови в вступу....

Середня освіта в Польщі


Все про середню освіту в Польщі, ліцеї і технікуми, умови вступу та проживання, вартість, документи...

Контакти
Підпишись на розсилку
© 2024 StudyHelp
Website Development:by Maksym Korotchuk